Canisträning

Igår var det träning för Carina Swartling från Canis. Jag och Koff är med i tävlingsgruppen, det var inga förkunskapskrav utan det räcker med att man vill tävla för att få vara i den gruppen. Men jag och Koff är helt klart de som kan minst i gruppen ;) Men det gick jättebra tycker jag, han hade fokus på mig trots andra hundar omkring och en hund som skällde under nästan hela träningspasset. Var bara på slutet som han började tappa fokus, men han blev ju trött lillkillen :)
Var bara en övning som var för svår för honom och det var en inkallningsövning där hundarna skulle sitta på rad och så skulle de kallas in samtidigt. Problemet var bara att när de andra hundarna började springa så ville Koff springa med dom hellre än att springa till mig. Såg flera som hade problem med det, så personligen tycker jag att det var lite för svårt att börja med när det var en grupp som körde sitt första träningspass. Hade vart bättre att t ex en i taget kallade in sin hund, istället för att alla hundar skulle kasta sig iväg samtidgt. Eller att alla hundar skulle suttit på en rad förutom en som hade kunnat kallats in förbi alla andra hundarna utan att springa fram till dom. Menmen :)

Mörkrädsla

Koff har börjat bli så dryg, ibland när det är mörkt så skäller/morrar han på andra hundar och även på människor. Det kan vara så att när vi är ute så håller han på så första halvan av promenaden men andra är han helt "normal" och lika glad i allt och alla som vanligt, eller att han börjar vara som vanligt och avslutar med att dryga sig. Menmen det är väl bara någon spökålder så han ska väl växa ifrån det så småningom :)

Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund

Haha oj vad svårt. Jag vill ha en social och lugn hund, som fungerar i alla/de flesta situationer. Ska vara villig till att träna en del, men behöver inte vara någon arbetsnarkoman heller :) Inte överdrivet vaktig (alltså inte stå och skälla så fort någon passerar förbi). Lagom storlek, hade kunnat tänka mig en hund som var snäppet högre än vad Koff kommer bli men helst inte en lägre hund än vad han är. Pälsen ska vara lättskött och inte behöva borstas en massa. Och så vill jag inte ha en hund som man behöver klä på trettio lager kläder för att de inte ska frysa ihjäl på vintern ;)

Dag 8 – Har du och din hund tävlat?

Haha ja, jag och Koff har tävlat rallylydnad en gång :D De hade en prova-på-tävling i somras på brukdhundklubben här i stan. Koff var tre månader bara och mycket yngre än alla andra, men det gick faktiskt bra :) Inte så att vi blev placerade, men ändå haha.
Och så är han utställd en gång men det tycker jag inte räknas som en tävling ;)


Stackars Koff fick kräla sig över det höga hindret ;)

Dag 7 – Hundsport

Jag tycker att agility och viltspår är kul så det vill jag hålla på med. Får se när Koff blivit äldre och vi kan träna mer om vi fastnar för något annat också :) Eller så slutar det med att Koff blir seg och tråkig så vi inte kan göra nåt alls haha.


Nytt regntäcke

Har tillsist hittat ett ofodrat regntäcke som var på rea dessutom! 200 spänn :) Har bara sett hurttas täcken tidigare (eftersom jag vill ha ett ofodrat) men de kostar typ 500 också.....Så nu kan Koff ha rentäcke på sig utan att riskera att bli för varm! Han behöver ju inte täcke egentligen så det är bara för min skull om det regnar väldigt mycket, eftersom han blir rätt blöt i pälsen och det drar han ju in i lägenheten sen och skitar ner.


Viltspårat

Igår så testade Koff på viltspår för första gången. Vet inte hur långt det var men ganska så långt och med två vinklar och han klarade det utan problem! Var bara jag som var kass :P Det hade hunnit bli mörkt innan vi gick spåret så jag såg inte snitslarna så jag blev helt osäker på om han gick rätt (jag har heller aldrig spårat) så jag var helt nojjig och råkade säkert omedvetet bromsa upp honom, men det gick bra ändå. Han var så stolt när han fick bära klöven tillbaka till bilen :)


Koffs grejer

Fick en förfrågan av en som ska skaffa lapphundsvalp att lägga upp bilder på Koffs grejer för att se vad man kan behöva, så here it is ;) :

Koff har såklart ett koppel och halsband. När han var lite mindre hade han ett tunnare och lättare halsband + koppel. Nu har han ett "vanligt" koppel och ett halvstryp. Halvstrypet är ställbart så jag har det så pass stort att även fast det är som mest åtdraget så blir det ingen strypeffekt. Halvstryp har vi för att det är smidigt att ta av och på eftersom Koff går lös en del, så då går det fort att koppla upp honom om det behövs så behöver man inte fippla med spänne :)


Han har även en sele. En hurtta y-sele. När han var mindre hade han en billig reflexsele från ÖoB, hade en sån eftersom han växte mycket och växte ur den fort så det kändes onödigt att köpa en dyrare. Den sele han har nu var för stor när han började använda den men nu har han vuxit i den rätt bra och kan nog använda den ett tag till innan en större behövs :) Han har sele när vi går längre och han ska vara kopplad, så om han skulle dra i kopplet eller få för sig att kasta sig efter nåt så blir det inte lika stort obehag kring halsen som med ett halsband.


En reflexväst har vi också, från början hade vi den bara när han hade halsbandet men nu har vi börjat använda den ibland även när han har selen (som har reflex insytt) eftersom selen försvinner lite under pälsen.


Koff har ett regntäcke. Täcken är ju egentligen inget som behövs till en lapphund (ens som valp) eftersom de inte fryser då pälsen skyddar så bra mot kyla och regn. Så täcket är egentligen bara för min skull om det regnar väldigt mycket, så inte hela lägenheten ska bli nerblött när vi kommer in igen ;) Detta är ett billigt från rusta så då kan man köpa flera storlekar att växa i. Det här är fodrat med ett tunt fleecetyg, hade egentligen velat ha det ofodrat. Hurtta har helt ofodrade regntäcken men ska vi skaffa ett sånt så får det bli när Koff är färdigvuxen! :)


Vi har en klicker, en godisväska (jättesmidigt att ha när man tränar!) och en target-stick. Target-sticken har vi i princip aldrig använt, tycker det är så osmidigt :P


Massa leksaker. En del används bara som belöning vid träning medans en del finns i Koffs låda som han kan gå och plocka i.


Eftersom jag har ganska så lite plats i skåp/garderober hemma så är det jättesmidigt med en fodertunna som kan stå framme! Jag vann den i en fototävling, Koff äter inte ens Magnussons foder hehe.


Och så mat- och vattenskål såklart ;)


Andra grejer som jag inte orkade fota: Apportbock, spårlina, tjuderskruv, kylhalsband, ihopvikbar vattenskål, extra koppel + halsband, fler leksaker m.m.

Koff har ingen bädd, eftersom många lapphundar inte sover i bädd då det blir för varmt så det är bättre att ha någon filt i början och se hur de vill sova och skaffa bädd senare isåfall. Koff sover gärna i soffan så småningom kommer det nog att inhandlas en bädd åt honom, om han nu vill överge sin kära bädd ;)

Dag 6 – Renras eller blandras?

Renras, för då kan man vara mer säker på vad för hund man får. Förhoppningsvis är den någorlunda rastypisk :) Och så är det större chans att föräldradjurens hälsostatus är uppkollat.

Maria som kommenterat på inlägget "Koff kampar": Jag förstår inte riktigt vad du menar....?

Koff kampar

Försökte ta bild på Koff när han lekte, gick inte så jättebra eftersom det var jag som lekte med honom ;) Tur kameran har självutlösare så blev det nåt som fastnade iallafall!


Noskvalster

Idag har Koff vart hos veterinären eftersom han antagligen fått noskvalster. Noskvalster är svårt att diagnostisera eftersom det är svårt att se kvalstrena, så man brukar göra så att utefter hundens symptom så gör man en bedömning. Koff har nu fått medicin utskrivet som han fått en dos idag, han ska få en till dos om fyra veckor och om ytterligare fyra veckor en till dos om symtomen inte är borta då. Om det inte är borta efter tre doser så är det antagligen någonting annat som är problemet så då får vi gå till veterinären igen.

Jag hoppas att det bara är noskvalster eftersom det är lättbehandlat! Vore inte så kul om det beror på t ex för trånga luftrör vilket det också kan vara....dock lyssnade veterinären på Koffs hjärta och lungor och det lät normalt så troligen är det inte det! :)

Dag 5 – Andra husdjur i mitt liv

Mina andra djur som jag har för tillfället är en katt som jag haft i ett år drygt nu, född augusti 2010. Han heter Strindberg och är en bondkatt. Väldigt lekfull och gosig! Jag har även två stycken kaninhanar, de heter Lukas och Manfred. Lukas är 2 och ett halvt och Manfred är 1 och ett halvt. De är bästa vänner och fungerar fint ihop, Lukas är den som är mest social och framåt medans Manfred är lite försiktigare av sig.

Har också haft andra djur tidigare när jag fortfarande bodde hemma, som katter, kaniner, marsvin och hamstrar.








Dag 4 - Din första hund

Min första hund hette Månskimrans Nilla Nosvis. Hon och hennes syskon (4 stycken, alltså 5 totalt i kullen) föddes den 14;e april 2010. Hon kallades för Soda. Soda var sjuk, vilket visade sig rätt snart efter att hon kommit hem, hon hade problem med magen hela tiden och bara någon vecka efter hon kommit hem så var hon hos veterinären första gången för en kontroll, då ett av hennes syskon avlivats pga magproblem den också. Veterinären tyckte dock inte att Sodas problem verkade vara så allvarliga utan antagligen skulle växa bort, då hon var pigg, åt bra och växte ordentligt. Ett par veckor senare avlivades ytterligare ett av hennes syskon.

Soda var inne hos veterinären flera gånger, åt veterinärfoder och varvade med att äta fisk & ris för att lugna magen men det var ingenting som hjälpte. Tillsist så blev det för slitigt för hennes lilla kropp och när hon var nästan fem månader blev hon riktigt dålig och var inlagd tre dygn på Blå stjärnan pga inflammation i bukspottkörteln. Vid nästan månaders ålder var hon rätt ful, om man nu får säga så om en valp men hon växte fel eftersom hon inte fick näring tillräckligt, var tunn och helt omusklad, krokiga ben, för stort huvud till den lilla kroppen m.m. När hon kom hem från djursjukhuset så verkade hon bättre några dagar, men det var väl bara för att hon fått dropp när hon var där och fått i sig näring under några dagar.

Två veckor senare på hennes femmånadersdag (14/9-10) så fick hon somna in hos Distriktsveterinärerna i Falköping. Det var hemskt att sitta med henne i famnen och känna hur hon blev mer och mer avslappnad för att tillsist vara borta, och sen lämna henne där helt ensam på golvet och gå hem. Hon var så himla tapper som kämpade på så länge som till fem månader trots att hon antagligen hade väldigt ont och mådde väldigt dåligt hela tiden. Hade jag vetat hur det skulle sluta så hade jag tagit bort henne redan i början, både för hennes skull och för min skull så hade jag sluppit genomlida en hel sommar med att se hennes lidande och en massa veterinärbesök. Men man litade ju på alla dessa veterinärer som sa att hon skulle bli bra......Jag gråter fortfarande när jag tänker på henne och gör det även nu när jag skriver det här.

Vila i frid lilla Soda <3






Sodas bror Affe som idag är ett och ett halvt år gammal 1 av 2 av hennes kullsyskon som fortfarande är i livet. Två kullar togs efter samma föräldrar, totalt 10 valpar på två kullar varav sex stycken avlivades. :

Dag 3 – Berätta om din hunds ras

Finsk lapphund

Ja vad ska man säga om dom egentligen? Finsk lapphund är från början en vall- och vakthund som användes av samerna i renskötseln. Dagens lapphundar avlas dock inte längre på vallegenskaper (för det mesta), vilket är lite synd tycker jag....Så de har mer eller mindre vall kvar i sig numera. Det är en väldigt följsam ras som nästan alltid håller sig nära flocken och har koll på var man befinner sig någonstans, vilket kanske är tack vare deras gamla förfäder som vallade.
Annars så är de aktiva, tycker mycket om att vara utomhus i alla väder. De har en tydlig av- och påknapp vilket märks vääääääldigt tydligt på Koff. T ex om man leker med honom så kommer han igång direkt och är väldigt intensiv, men direkt som leken är slut så lugnar han sig och går och lägger sig eller något. Inte som vissa hundar som blir väldigt stissiga, kanske börjar skälla osv. Samma sak när man tränar, så kan han ligga och sova och så tränar vi och när det är färdigt så slappnar han av direkt, men under själva träningen är han oftast också väldigt intensiv. Inte alltid, han har sina dagar så han är mer trött/omotiverad också men det är väl inte speciellt konstigt :).
De har lätt till skall också, de har ju använts som vakthund men även när de vallade så har de vallat med skall, så det där med att skälla ligger ju ganska djupt rotat. Brukar gå att få bort bra om man lägger träning på det. Jag tränar för fullt på det med Koff nu, inte för att han är sån som skäller "bara för att", han skäller t ex typ aldrig inomhus, men när vi är utomhus och det är mörkt så kan han börja skälla om det dyker upp någon/något.
Finsk lapphund är mest en sällskapshund idag, också synd i mitt tycke då de har mer potential än så. De lapphundar som faktiskt tränas och tävlas går det mycket bra för. Viltspår, lydnad och agility är väl det som fungerar bäst vad jag vet men vet också att det finns lapphundar som tränas i sök och som är väldigt duktiga på det. Dock är det ingen ras som kan konkurrera i de högre klasserna (oftast) men man kan ändå komma ganska så långt.


Dag 2 – Presentera min hund

Min vovve heter Koff, eller Plymspireas Koff i stamtavlan. Koff är döpt efter den finska ölsorten med samma namn och jag tyckte det namnet passade så bra på honom att jag valde att behålla det även som tilltalsnamn :). Koff har två bästisar, Diego som är en labrador och Yippie som är en border collie. Han har även många andra hundkompisar som han fungerar väldigt bra ihop med. Koff tycker om att busa och leka, han har ett stort föremålsintresse för att vara lapphund. Han tycker också om att träna, för det mesta ;) Ibland är han inte alls med på noterna och ska bara göra som han vill eller går iväg och lägger sig, hehe. Koff är väldigt lugn och stabil i de flesta lägen, han kan hålla sig passiv trots att det är mycket liv och rörelse runt omkring honom!
Koff har fyra stycken helsyskon, Karimo, Kaijala, Kemi och Kuni vilka allihop är döpta efter finska städer. Koffs mamma heter Faija och pappa heter Lilleman. Både Faija och Lilleman är ganska små (mindre än vad rasstandarden säger att de ska vara) men Koff själv är inte speciellt liten utan kommer nog bli rätt "normal"-stor.


Dag 1 – Presentera mig själv.

Jag heter Stina och jag är 21 år. Jag bor i Skara med mina djur Koff (finsk lapphund), Strindberg (katt), Lukas & Manfred (kaniner). Här i Skara studerar jag på Etologi - & Djurskyddsprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet. På fritiden hänger jag mest med mina djur och då framförallt Koff. Umgås med vänner och deras hundar en del också :) Höll på med hästar tidigare men det har jag i princip lagt av med sen jag flyttade till Skara, trist nog :(

Japp, världens tristaste beskrivning ungefär! Hoppas resten av frågorna blir lite roligare.....:D


20 dagar

Dag 1 – Presentera mig själv.
Dag 2 – Presentera min hund
Dag 3 – Berätta om din hunds ras
Dag 4 – Din första hund
Dag 5 – Andra husdjur i sitt liv
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har du och din hund tävlat?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Ett roligt ögonblick med din hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar min hund
Dag 15 – Det här tycker inte min hund om
Dag 16 – Visa en rolig bild på din hund
Dag 17 – Ditt favoritminne med din hund
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Varför har du hund?
Dag 20 – Ditt mål för 2011

Tänkte köra en sån här nu, med start ikväll eller imorgon! Och gud så tråkigt att börja med att presentera sig själv, kommer bli världens kortaste presentation ;) Byter nog ut sista punkten mot mål för 2012 istället för 2011 är ju snart slut ;)

Koffis åker rutschkana!

Igår så åkte Koff rutschekana (stavning?) helt frivilligt, knäpp han är :) Idag så har vi mest chillat, imorgon om jag hinner så kanske vi vandrar bort till motionsspåret så han får springa i skogen lite. Får se, det är rätt så långt dit. Bor inte i närheten av någon bra skog som det är gångavstånd till tyvärr :( Koff har börjat komma i någon trotsålder tror jag för han skiter i mig mer och mer :P Men för det mesta är han väldigt lättsam att ha att göra med och oftast så kan han bete sig ordentligt, men ibland får han sina ryck ;)

Har börjat fundera på om jag ska ställa ut honom på MyDog i januari också, vore skojigt att göra det, det är jätteroligt att åka dit och titta på alla hundar och alla hundgrejer de har (var där när det var i år)! Man kan ställa 1 eller 2 dagar, jag skulle dock bara ställa en dag isånafall..... Innan 30:e november måste jag ha bestämt mig! Vore kul även om jag inte riktigt vet hur jag ska lösa det praktiskt isåfall, måste nog hyra bil och sånt isåfall + att det kanske är roligt att ha sällskap av någon och inte vara där helt ensam.... Men eftersom det är i början av januari så är de flesta antagligen hemma hos sin familjer över jullovet.


RSS 2.0