Koff & Yippie

Yippie har kommit tillbaka till Skara efter att matte vart i Kenya i fem veckor, Koff är glad :D Yippie löper dock men det är några dagar kvar till höglöp så än är det lugnt.






De små glädjeämnena

Koff fick ett tuggben tidigare under kvällen - bara det var ju ganska party. Men så gick jag och la mig bredvid honom på golvet när han tuggade på sitt ben och man riktigt såg hur det lyste i ögonen på honom och svansen viftade när han insåg att han skulle få sällskap. Så sen låg han med sitt huvud på min arm och tuggade på sitt ben medans jag kliade honom på magen. Lycklig Koff!

Sen så tränade vi fotgående. Tidigare har Koff inte förstått riktigt att han ska gå nära mig utan svävat iväg ganska långt bort, men nu har han fattat att han ska gå vid min sida och nu har han nästan börjat tränga lite väl mycket istället så han går liksom med bogen lite framför mina ben så att jag inte kan gå ordentligt hehe. Jaja det ordnar sig väl det också! Han tycker det är jätteroligt iallafall och det är väl huvudsaken :) Kampade med hans "korvar", ett sånt rep med plastkorvar på och det var skojigt!
Idag tog påsen med hans favoritgodis slut (http://www.lucas-tierwelt.de/hello-dog-chicken-cheese.html), jag köpte det när jag var i Örebro och det finns inte härnere så nu vet jag inte vad vi ska träna med....:( Har andra påsar med liknande godis men de kanske inte är lika uppskattade som just den här sorten....

Långpromenad

Cirka 8 kilometer har vi hunnit med idag. Koff har badat i en äcklig damm så just nu ligger han utestängd i hallen tills att han torkat och smutsen ramlar av igen. Hehe, taskig matte.

Känns skönt att träningen går bättre igen, känner igen gamle Koff <3 Lekbelöningen fungerar lika bra som alltid och har äntligen hittat godis som han faktiskt gillar ;P Häromdagen köpte jag miniköttbullar på ica, med smak av ost och bacon och dom är inte fy skam enligt Koff! Kanske inte speciellt nyttiga, men det är ju inte jättemycket vi tränar så jag tror inte det är någon fara. På vanliga promenader har jag bara med torrfoder/leversnittar eller liknande och belönar med vid hundmöten osv och det är inga problem. Är bara vid inlärning av nya moment som han kräver lite mer motiverande godis ;P

Lille kattungen

Igår mailade jag till katthemmet här i stan för att höra om de hade någon katt som skulle passa ihop med min Strindberg. Fick ett mail tillbaka idag där de frågade om jag skulle kunna tänka mig att ställa upp som stödhem. Åt en 5 veckor gammal kattunge som hittades i skogen igår, någon som dumpat honom där. Det går ju inte att säga nej till, så nästa tisdag så kommer han flytta hit! Till en början ska han bara bo här och få en trygg och stabil grund att stå på, med Strindberg som hjälp. När han fått sina vaccinationer/avmaskats osv så får vi se om han stannar eller om han flyttar vidare.

Utställningsdags

Jag har anmält Koffen till två utställningar. 28/4 i Västerås och 6/5 på lapphundsutställning här i Skara.
Det kommer nog inte gå så bra, men det blir nog kul ändå ;-) Koff har typ ingen päls, enda stället han har mycket päls på är över skuldrorna så han ser ut att ha en puckel typ


Bilder - bad, osv

Idag har det badats :) Inte jag dock ;)






























Jävla hundjävlar

4 hundmöten nyss på kvällspromenaden, TRE av dom gjorde utfall mot Koff (alltså mer än att bara skälla på honom, med utfall menar jag att de slänger sig i kopplet mot honom). Var bara en rar liten westie som viftade på svansen när vi gick förbi, den blev Koff glad av. Dom andra tittade han knappt på ens, så det är ju tur iallafall att hans osäkerhet inför andra hundar (som bara var ett par veckor dock) verkar ha försvunnit. Jag börjar bli orolig att han ska bli hundaggressiv dock, eftersom han blir så illa bemött hela tiden av andra hundar. Jag tycker det är helt knäppt att det är så, kanske slutar med att det är jag som blir hundaggressiv och börjar hata alla andra hundar heheheh.

När vi kom in hade vi ett superbra klickerpass, Koff var hur taggad som helst och lekte som en tok :) Det är synd att jag bor så litet för han tycker det är skitkul att bli jagad men det är lite trångt när man ska snirkla sig förbi soffa/bord/säng osv :P Ska kanske flytta till en tvåa snart och då blir det nog lättare att träna inomhus överlag, det är så trångt här hemma så Koff får inte plats ordentligt om vi ska träna vissa saker (typ rulla runt är lite knöligt)

Kvällsprommis

Vart ute och gått typ en timme med herr Koff i kvällsmörkret, mysigt! Tränade lite inkallningar med en keps som han hittade, helt galen var han och kampade som en tok :P Undrar om man har en hund med bra grepp om man kan lyfta den så alla fyra ben lämnar marken hehe. Tränade lite på att hoppa upp på grejer och det var ju inget problem så. Avslutade det hela med ett uppletande, trampade upp en ruta med tre föremål. Koff hittade allihop ganska fort. Första två gångerna ville han inte komma med föremålet till mig utan sprang bara omkring, men tredje hade han fattat att jag hade en kampleksak som han fick leka med om han kom till mig :)

Men mysarna!


Rolig träning

Koff tycker det är SÅ roligt att träna igen, känns bra :) Dock är han fortfarande lika kräsen med vad för godis som duger som belöning, men men :P Mycket av att han började tycka det var tråkigt att träna (tänker främst på klickerträning då) var för att JAG var så tråkig. Jag har gått nån klickerkurs på internet och där sa dom att man absolut inte ska säga något åt hunden under tiden man klickar utan man ska bara vänta på att hunden bjuder något och man ska bara belöna lite lätt med en godisbit osv så jag körde mycket på det sättet, men nu har jag bytt strategi helt och efter varje klick så får han godis som vanligt men sen berömmer jag massa med rösten och börjar typ lekknuffa på honom för det tycker han är jättekul, så då blir han taggad och bjuder mycket mer än som tidigare när han bara satt och såg ut som sju svåra år och typ gick och la sig när han tröttnade.

Lite mer flamsigt nu än tidigare, men mycket roligare för både Koff och mig för jag tyckte inte det var så kul heller att träna och inte berömma hunden på annat sätt än klick + godis :P Speciellt inte när man har en hund som inte är så motiverad på mat och inte tycker det är värt att arbeta för, men att matte tjoar och knuffar på honom är bästa livet ;)

Känns bra iallafall att hittat ett sätt som fungerar bra :) Förhoppningsvis kommer det gå lättare att lära honom saker nu vilket har gått supertrögt tidigare, men om inte annat så har vi roligt iallafall när vi tränar ;)

Långpromenad

Idag var vi ute i cirka 4 timmar med Elin&Diego, hundarna sprang lösa och hade superskoj. Härligt var det!
Filmade hundarna när de badade lite. Inte jag som pratar i bakgrunden hehehhee.





Bruksläger

Har anmält mig och Koff till bruksläger 20-22 juli! Ska bli sååååå roligt! Hoppas att jag är ledig då för det vet jag inte än, men det går nog att ordna annars! Skoj skoj skoj!



Sista praktikdagen

Idag var det sista dagen på praktiken, synd att det bara var fem dagar men det har vart hemskt lärorikt och roligt! Jag har snackat in mig lite hos chefen så jag hoppas på att det kanske kan bli något jobb åt mig när jag tar min examen men annars så kanske en längre praktik iallafall för att få in en fot!
Jag har ju vart på en länsstyrelse på avdelningen för djurskydd, så har åkt ut på kontroller och skrivit rapporter på det. Idag var vi på ett ställe där korna gick i 2-3 dm flytgödsel och i princip alla var täckta av gödsel i pälsen......:( Kalvarna stod i pytteboxar (1x1 meter) i nedpissat gammalt halm. Lite innan dess var vi på ett ställe där de fått en anmärkning tidigare på ventilationen som de skulle åtgärda, de ringde och sa att de gjort det så vi skulle åka dit och kolla. De försökte dock lura länsstyrelsen, de hade satt upp tilluftsdon men inte gjort hål i väggen så det kom ju ändå inte in någon luft.....tur att hon jag var med kollade det, inte alla som är så noggranna heller!

Har sett mycket bra saker också, som bondgården i tisdags där kalvarna gick i grupper i enorma boxar med gott om ren och torr halm att ligga i :)
Många bommar har det blivit med folk som inte vart hemma, som en gubbe som anmälts ha misshandlat sin hund eller personen med en mops som inte tog ut och rastade den utan hade blöja på den inomhus. Ojoj.

En annan lappis

Jag har under den här veckan sett en annan lappis typ varje dag när jag väntar på tåget, hon (tror det är en tik) pendlar med sin matte till örebro! Jättesöt tik är det, man (jag) ser inte lappisar så ofta så det är ju lite extra kul sådär ;) Har dock inte frågat om vad hunden heter, matten såg så avståndstagande ut när jag stod och tittade på hunden så jag vågade inte :P
Såg en kuperad lagotto idag, såg märkligt ut!

Frasse och Koff - dagens fail

Jahapp, somsagt så är jag borta på praktik om dagarna så mamma och pappa passar Koff. Idag hade Koff och pappa gått förbi en trädgård där dvärgschnausern Frasse sprungit och skällt innanför staketet, Koff hade börjat dra dit och skälla. Istället för att typ bara fortsätta gå så stannade de vid staketet och Frasse lyftes över av sin ägare och så stod de och höll Koff och Frasse mitt emot varandra och lät dom stå och skälla och hetsa upp varandra. Har talat om för pappa nu att nästa gång så fortsätter han bara gå, är ju onödigt att stå och låta dom stressa upp varandra :P Märks att de inte kan så mycket om hundar. Jaja, min träning lär väl inte bli helt spolierad bara för att de passar honom, mamma hade promenerat med honom igår och då hade dom mött en annan hundägare och de gjorde också samma sak, bara stod med hundarna med någon meters avstånd och lät dom skälla på varandra och stressa upp sig. Med mig sköter sig Koff jättefint iallafall, tur det :P

Shoppat på arken zoo

Idag shoppade jag loss massa superdyrt hundgodis från arken zoo. Koff är så svårmotiverad med godis så jag hoppas detta kommer funka! Har kört ett litet pass och det gick bra iaf :) Visst att det är skoj att han blir så taggad av lek, men vissa saker är mycket lättare att träna med godis om man vill få t ex stadga osv. Som nu försöker jag lära honom sitta fint (sitta bamse som en del säger) och då är det ju smidigt att mata i honom godis när han håller position än att han ska slänga sig upp och börja kampleka och sen ta några sekunder att lugna ner sig och sätta sig igen :P Tycker det är smidigare då att köra några bitar godis, leka lite och sen köra med godis men ah somsagt, han är inte överförtjust i godis/mat! Det är ett godis som han dyrkat och det var ett som Madeleine vann på en tävling när Koff var typ 4-5 månader gammal. Det var något köttigt med ostsmak och han var verkligen helt galen utav det. Jag letade dock länge efter det på olika hemsidor och googlade massa men lyckades inte hitta någonstans att köpa det :/ Så motiverad inför mat/godis som han var då har han aldrig vart efter det!


Köpte ett nytt halsband också, lite fashion sådär (hans tidigare var från ica maxi hehe). Får ju passa på nu när jag befinner mig i en lite större stad (Örebro) än hemma i Skara :P

Koff <3

Senaste dagarna har jag vart astöntig när vi mött andra hundar, typ tjoat massa och kampat med kopplet osv (folk lär väl trott jag var sjuk i huvudet) eftersom Koff börjat bli osäker mot andra hundar. Har tänkt på nu senaste veckan att det har totalt vänt (för stunden iaf!) och han är sitt gamla vanliga jag! Bara glad och nyfiken när han ser hundar och inte en massa skällande osv :D Inte så att han tar kontakt med mig än dock men det här räcker så länge! Hoppas det fortsätter så bara, i lördags gjorde två hundar utfall mot honom och idag gjorde en hund utfall mot honom, så ska väl inte hoppas på för mycket att det fortsätter så......

Han gick lös en bit också, då dök det upp en igelkott ur lite högt gräs som Koff började valla. Snutten då

Arboga

Efter några timmars resa med buss och tåg är jag, Koff och Strindberg hemma hos mina föräldrar i Arboga där vi ska bo en vecka :) Jag ska ha praktik på länsstyrelsen i Örebro! Kommer åka härifrån tidigt på morgonen och komma hem på eftermiddagen, så mamma eller pappa ska rasta Koff. Kommer nog gå bra hoppas jag :P

En till katt.

Jag har i flera månader nu letat efter en till katt, som kompis åt min Strindberg jag har hemma. Det lustiga är, att alltid annars finns det massor av katter men nu hittar jag ingenting alls? Såklart, vuxna omplaceringskatter. Men problemet med dessa är att de ofta är vanvårdsfall, har levt på en soptipp eller liknande. Så jag tycker inte det känns schysst att ta hem en katt som kanske är osäker och behöver lugn och ro, till min galna aktiva katt, min klumpiga valp och mina två kaniner (jag är dessutom rädd att en katt som lärt sig klara sig själv skulle gå på mina kaniner, de bor inte i bur utan går löst i lägenheten). Därför känns det lättare med en kattunge, de är mer "oskrivna" och jag tror de har lättare att anpassa till ett liv här hemma hos oss, plus att jag tror det är bättre att vänja en kattunge vid kaninerna än somsagt, en vuxen katt som lärt sig.

Men en vuxen omplacering skulle också kunna funka, beroende på hur dens tidigare liv sett ut så jag går in på katthemmen här i närheten och kollar med jämna mellanrum men än så länge har jag bara hittat såna katter som levt i misär och där det uttryckligen står att de behöver lugn och ro osv...Eller förresten, kom på nu att jag mailade på en ungkatt cirka 6 månader kring jul men den var redan omplacerad :( Synd.

Jaja, så småningom lär jag väl hitta nåt :) Nu kommer ju våren och då kommer det ju (tyvärr egentligen) att födas massa kattungar så småningom.




Valptitt

Var och tittade på valpar idag, en kompis som ska ta hem en whippet-tik


Agilityträning

Idag blev det årets agilityträning :) Koff var taggad och det gick jättebra! Han var lite fjompig för A-hindret först men sen sprang han över det som ingenting. Efter en stunds träning kom en annan tjej med en Kooiker och frågade om vi skulle bygga en bana och köra på så det gjorde vi! Visade sig sen att hon var instruktör och tävlade i klass 3 så man kände sig ju lite underlägsen haha!

Under tiden vi tränade  agility såg jag en annan finsk lapphund som tränade lydnad en bit bort på planen. Så efter träningen gick jag för att prata med dom och fråga var hunden kom ifrån osv. De släppte fram sin hund till Koff och först gick det bra men sen hoppade den på Koff morrandes.....Koff backade undan typ liggande på marken, stackaren.....Måste vara något med hans utseende eller nåt som andra hundar inte klarar av för det händer ju HELA tiden sånt här. Får vara färdighälsat på andra hundar nu tror jag :/

Godkänt anlagsprov

i viltspår för Koff idag! Endast nio månader gammal :D Eller okej, snart 10 ;)
Blev bestämt väldigt hastigt förra lördagen att vi skulle vara med och det var ju ett ganska bra beslut :)

Han var jätteduktig nästan hela spåret, dock så i början så hade han jättedåligt fokus eftersom det första metrarna stod en massa får i en hage precis intill + att det var ett hus precis bredvid där en hund satt och råskällde så Koff blev lite stirrig till en början och det gick väldigt långsamt framåt eftersom han stannade och tittade på fåren och lyssnade på hunden. Sen så gick det fint hela vägen och han klarade vinklar och bloduppehåll utan problem :) Han vek av på två viltstigar men återvände snabbt till blodspåret så det gjorde ingenting. På slutet så stannade han igen och var väldigt tveksam till att gå framåt, domaren trodde att en varg eller ett lodjur gått i spåret då Koff nosade väldigt mycket på buskar där. Men han övervann tveksamheten efter några sekunder och fortsatte framåt! Duktig kille :)

Så han fick kommentaren att han klarar spåret fint utan att tappa bort sig, har koll på det hela vägen men blir lätt störd av saker som händer runt omkring. Så vi skulle träna mer på spår med störningar runt om. De höll på och sköt i närheten också när vi spårade så då fick han lite skotträning också till öppenklassen där man skjuter ett skott under tiden hunden går spåret :D

Koff med sin enorma älgklöv som låg på slutet:

Ang. hundmöten

Nyss på min och Koffens morgonpromenad hade vi fem stycken hundmöten. Fyra av hundarna var helt galna, slängde sig i kopplet mot Koff, morrade och skällde. Inte så konstigt att Koff börjat bli osäker vid hundmöten. Koff hade dock fokus på mig (eller ja, på mjukosten vi hade med ;D) och sneglade lite bara på dom. Tycker det är trist att han börjat bli osäker på hundar vi möter, när han vart så glad i dom tidigare. Men jag kan förstå honom också, jag hade inte heller vart så glad om jag hela tiden blivit utskälld/morrad på och han har ju dessutom blivit påhoppad och även biten flera gånger. Så har jobbat mycket senaste tiden med att få honom att ta kontakt med mig och jag försöker komma ihåg att ta med gott godis på varje promenad.
Det märks väldigt tydligt på Koffs  kroppshållning att han blir osäker, han har normalt sett en ganska låg hållning men när vi möter såna hundar (vilket är minst en typ varje promenad) så blir han jättestram och väldigt uppsträckt. Han har ju också en ganska dålig hållning på svansen normalt (för rasen) men då ligger den helt slickad mot ryggen. Och även om han har fokus på mig så har han även stenkoll på den andra hunden för att vara beredd på vad som ska hända.

Hur som helst, det sista hundmötet var en liten chihuahua som hade fullt fokus på sin husse när den trippade förbi bara ett förbi ett par meter bort. Jättesöt! När den hunden gick förbi var Koffs attityd en helt annat, han hade låg kroppshållning (sin normala) och svansen viftade som en propeller.

Jaja, hoppas att han kommer över sin osäkerhet men det ska väl gå om vi fortsätter på samma sätt som vi gör nu :) Hoppas bara att han inte blir påhoppad flera gånger.

Finast av dom alla

<3

Kinnekulle

Idag åkte vi iväg några stycken till ett ställe som heter Kinnekulle där det finns massa vandringsleder, mysigt var det! Schapendoesarna Chip och Choice, labben Diego, staffen Myrra och så lilla blandrasvalpen Önska. Och så Koff såklart! Det var väldigt mysigt och vi grillade årets första korv i vårsolen :)
Tyvärr så fick hundarna gå kopplade då ena hunden blir förbannad om det kommer fram andra hundar och jag litar inte på att Koff inte skulle gått fram. Men det var bra träning det också att kunna gå lungt och fint med andra hundar :) Dock råkade jag släppa kontrollen på honom för en halv sekund och då sprang han fram till hunden som gjorde ett utfall och morrade. Dock ingen skada skedd, Koff blev "bara" förskräckt (naturligtvis inte bra för hans inställning till hundar att det blir så).
Roligast var när Koff hoppade ner i en bäck och blev helt jättebusig och kutade som en dåre genom vattnet i full fart längs med bäcken (då var den tjuriga hunden långt bort så jag släppte kopplet). Superskoj hade han!




Ett favoritklipp

Jag ÄLSKAR det här youtubeklippet, en finsk lapphunds-valp och en kattunge som leker med varandra. Har tittat på det hur många gånger som helst, alltid lika roligt


Nya leksaker!

Idag kom två nya leksaker till Koff. En fårskinnsleksak och en kaninskinnsleksak, han älskar dom redan :D Får hålla kaninskinnsleksaken hemlig för mina kaniner, så de inte blir ledsna av att en av deras artfränder blivit en leksak

RSS 2.0