Rumsrenhetsträning

Koff har börjat säga till nu när han går ut, inte alltid men jag är ganska duktig på att ta ut honom också så det är inte så ofta han får chansen att säga till heller utan direkt han vaknar osv så tar jag ut honom. Känns skönt iallafall, händer inte alls mycket olyckor inne :) Har nog hänt färre än 10 gånger på snart fyra veckor, men jag bor ju så pass litet att jag ser honom hela tiden och hinner se när han vaknar, finns ingenstans han kan smyga iväg och sätta sig.


En tur på stan

Idag tog vi en runda på stan, har vart där ett par gånger tidigare med Koff men idag var han helt omöjlig. Han sprang bara omkring i cirklar runt mig och höll på och kastade sig omkring och låg och rullade sig på marken och höll på. Stannade typ tusen gånger och satte mig med honom och försökte få honom att lugna ner sig lite, men det gick inte alls utan han körde på i sitt eget race. Han verkade ha skitkul iallafall! Svansen gick som en propeller. Massa människor stannade och log åt honom och tyckte att han var sååååå gullig (mm, jag tyckte mest att han var dryg :P) och så skulle en massa hälsa såklart, som tur var så var det bara såna som frågade först om det var okej iallafall.
Typ alla körde in händerna i munnen på honom och höll på och sa typ "åååh vilka vassa tänder du har jaaa har du så vassa tänder" och jag är så mesig så jag sa inget om det trots att jag inte vill att han blir uppmuntrad till att bitas.
Sedan raceade han rakt igenom en stor vattenpöl vi skulle gå igenom, började studsa runt i den och hålla på så det flög vatten överallt och folk blev nerstänkta. Ingen blev arg iallafall utan alla tyckte att han var såååååå gullig.... Sen attackerade han min fot och tog tag i mitt skosnöre så att jag höll på att ramla rätt över honom och det såg antagligen ut som jag sparkade honom i huvudet eller något.
Han avslutade det hela med att sätta sig och bajsa mitt på gatan i centrum.

Japp, det var en härlig tur på stan det. Insåg också att jag borde haft sele på honom för med alla hans kast han gjorde så blev det ju massa ryck runt halsen på han också, även fast jag höll kopplet så kort det gick så blev det så för han kastade sig liksom inte bara framåt eller åt sidorna utan rakt upp i luften också

Idag har han vart ensam hemma en stund också, jag var på djuraffären och köpte lite godis och sånt. De sålde småpåsar med "Acana Lamb & Apple" för halva priset så köpte en sån, tänkte man kunde ha det vid träning. När jag kom hem hade Koff roat sig på balkongen, jag har delat av en tredjedel av balkongen med kompostgaller och där bakom har jag hö till mina kaniner. Gallret sitter inte fast och det har aldrig vart några problem innan (och han har vart själv innan också utan problem) men idag hade han klämt sig in där och rivit ut en massa hö på hela balkongen. Så nu får jag försöka fästa gallret på nåt sätt, för nu har han ju lärt sig att det finns nåt askul där bakom gallret

Ny dag, nya tag :)

Idag försökte vi oss på ett litet träningspass ute igen, med lite sitt och ligg. Gick jättemycket bättre idag och då var det ändå en massa ungar bara en bit bort som spelade fotboll, igår var det helt störningsfritt och då gick det inte alls :P Dom är ju för roliga dom små liven. Ligg gick jättebra, det är han väldigt duktig på. Duktigare på det än på sitt faktiskt, annars brukar det ju vara tvärtom! Har klickat in både sitt och ligg så att han bjudit på det självmant (inomhus då) och efterhand lagt på kommando, men ganska ofta så lägger han sig när jag säger sitt eller så sätter han sig jättekonstigt, typ på rumpan så bakbenen pekar jättekonstigt :D . Tränade lite sitt inomhus sen också, då gick det bättre.
Idag har han hälsat på en stor och ståtlig vorsteh, Koff gjorde allt för att få honom att leka men den såg ut som att Koff var det äckligaste lilla kryp den någonsin sett haha

"Tränat" ute

Idag tänkte jag träna lite ute med Koff för första gången, han kan sitt, ligg och tass jättebra inomhus så vi gick iväg till en grusplan där det inte finns några störningar. Gick det bra? Nej :) Det gick inte överhuvudtaget! Först var han lös men han bara sprang omkring och höll på och lyssnade inte på mig överhuvudtaget :P Kopplade honom istället men då låg han och rullade sig på marken bara så att ja....var inte så lyckat. Gav upp efter en stund för det fungerade inte alls. Jaja, nya tag en annan dag!

Skogstur

Idag så åkte jag och Koff ut i skogen, fick ta bussen! Jag råkade missa den hållplats jag tänkt att viskulle gå av på där man skulle kunna gå ut i skogen direkt, så fick hoppa av på nästa och då fick vi gå jättelänge längs en grusväg innan vi kunde gå in i skogen. Det var mysigt iallafall! Koff verkade gilla det också. Han fick inga fästingar som jag kunnat upptäcka! Jag hade däremot en som kröp på armen på mig såg jag på bussen hem, fick typ panik och var tvungen att gå och duscha typ direkt när vi kom hem för att undersöka om det fanns flera någonstans. Så hemskt med fästingar :(













Tillägg: Pälsen kring öronen ser konstig ut för att örondropparna kladdat och jag har inte lyckats få bort det, det är inte för att han är helt vanvårdad om nu någon fick för sig det :(

Försvunnen matte, dum matte?

Nyss när jag och Koff var ute på en skolgård här i närheten så sprang han omkring i en stor sandlåda (säkert inte tillåtet hehe) och alltid när och efter han sprungt i sand så får han värsta knäpprycket (alla hundar jag sett springa i sand får såna cpryck) så han rusade omkring och helt plötsligt sprang han igenom buskarna som är runt skolgården och ut på cykelvägen utanför. Då sprang jag åt andra hållet, gömde mig och ropade på honom. Han kom tillbaka in på skolgården men det tog aslång tid innan han hittade mig, hörde hur han sprang runt runt och gnällde jättemycket. Kändes lite taskigt att inte gå fram då! Men samtidigt är det ju bra att han lär sig att han får hålla koll på var jag är och inte springa iväg sådär, hade jag gått till honom hade ju poängen förstörts lite och han kanske istället hade tänkt att det spelar ingen roll om han springer iväg för jag kommer efter honom ändå. Efter att jag ropat några gånger till så hittade han mig äntligen och det blev ett kärt återseende med en valp som rullade omkring på marken av glädje!
Det var faktiskt första gången han sprungit iväg sådär och jag har honom nästan alltid lös förutom när vi går vid någon väg.

Slickepotten Koff

Koff ska jämt hålla på och slickas en massa, på kvällarna när vi ska sova brukar jag sträcka ner handen så ligger han och slickar på den jättelänge haha....Jag tycker det är mysigt nu men jag tycker det är jättejobbigt med vuxna hundar som slickas så egentligen borde jag ju inte uppmuntra att han gör så hehe...


Koffs härstamning

Mor: Mallalasse's Faija (norsk import). HD B, fri från pra-PRCD





Morfar: Lukumonn Conn (finsk import) HD: B, fri från pra-PRCD





Mormor: Ullastiina Chira (finsk import bosatt i Norge), HD: A, bärare av pra-PRCD. Tyvärr hittade jag ingen bild :(



Far: Lapinlumon Lapinjoiku (dansk import), HD: B. Ej testad för pra-PRCD.





Farmor: Lapinlumon Unelma (dansk tik), HD: A. Bärare av pra-PRCD.






Farfar: Cantavia Leijonamieli (finsk hane). HD: B, fri från pra-PRCD.




Uppdatering om örat

Veterinären ringde igår kväll, det var bara en vanlig inflammation (vilket jag trodde) och inte typ svamp/skabb eller så. Ska behandla det i tio dagar med Surolan, två gånger om dagen.
Men jag blev så förbannad när jag var på apoteket för att hämta medicinen, för väl där får jag veta att utöver de 200 som medicinen kostar så måste jag betala 100 kronor som veterinären/djurkliniken ska ha för att ha skrivit ut receptet. Upplyser man inte om sånt när man är hos veterinären?? Det gjorde mig jättearg. Jag vill veta sånt i förväg, inte att man får det kastat rätt i ansiket så man står där som ett fån och inte fattar någonting.

Så summan av det hela blev 1500 spänn, för en helt vanlig öroninflammation. Jag hade tjänat flera hundralappar om jag åkt iväg till grannstadens veterinär istället, även om jag hade fått bekosta bussresa då. Jag låter kanske snål men jag tycker faktiskt att 1500 är lite i överkant för en så enkel grej....speciellt när man får höra andra som gjort precis samma sak men får betala under 500 för hela kalaset.

Ett par bilder


Här ser man hur hans vänsteröra ser ut när det är nerklippt. Syns ännu mer bakifrån. Men tycker man redan ser skillnad på ett par dagar :) Att pälsen växer alltså. Skulle vara intressant att veta vad ni (mina bloggläsare) tycker om att jag klippt pälsen på honom, åsikterna kan ju skilja sig väldigt mycket gällande sånt ;) Men den huvudsakliga anledningen till att jag gjort det är (som jag sagt tidigare) att hängöron ökar risken för svamp och inflammationer, antar att det är för att finsk lapphund har väldigt välpälsade öron så det blir väldigt varmt i örat om det hänger och inte får lufta sig. Jag tycker det är finare med stående öron också på rasen (eller tippöron, det är gulligt men inte helt hängande) MEN jag skulle aldrig hålla på och tejpa öronen på honom och greja för utseendets skull. Vet inte ens hur sant det är heller att de oftare får problem med hängöron, har bara läst på en del forum att ägare till såna lappisar upplever att de har mer problem än normalt. Men det finns inte speciellt många med hängöron, de som har det som små brukar få öronen tejpade.


Ser lite storhuvad ut ;)


Lille räven!


Sur på veterinären

Har suttit och väntat hela morgonen/förmiddagen på samtalet från veterinären. Hon hade sagt att hon skulle ringa på morgonen, ringde nyss till dom och då visade det sig att de inte skrivit upp mig på någon telefontid. Så det gjorde dom nu och har jag tur blir jag uppringd sent idag, annars imorgon. Jag blir så trött. Tycker det är respektlöst hur de kan ta typ asmycket för att kolla ett öra, men sen inte ens följa det man kommit överens om.

Veterinärbesök

Idag så gick jag och Koff till veterinären för att kolla Koffs öra, det var rött och irriterat och hade en del sekret men inte så mycket. Veterinären tog ett prov som ska kollas under dagen och så får jag svar imorgon vad det är för något och då kommer jag också få recept på någon form av örondroppar.
Nästan 1200 gick besöket på.....och det var för typ 5 minuters undersökning? Helt sanslöst. Så dyrt var det inte ens när Blå Stjärnan låg där, de har bytt ägare nyligen så nu heter det "Skara Djursjukhus". Jag trodde först att hon i kassan läste fel när hon sa summan men tydligen inte....och så kommer väl medicinen gå på några hundra också. Känns inte så kul :( Men huvudsaken är att örat blir bra.

Rädd Koff

Igår när vi var ute för sista kissningen så började en hund skälla helt plötsligt från ingentstans, jag hajade till och Koff blev rädd och slank in under en bil som stod parkerad precis bredvid den lilla gräsplätten där vi brukar rasta :( Men han kom ut igen när jag lockade på honom och han skakade av sig det fort, så det var inte så att han gick och kollade sig omkring i mörkret/var på helspänn så det var ju bra iallafall!

Regn och rusk

Idag har det regnat här nästan hela dagen. Nyss kom vi in från en lite längre runda än att bara gå ut och kissa, i parken som ligger typ precis bredvid där jag bor finns två små "sjöar" som det tar ungefär en kvart att gå runt om man går själv och dom gick vi runt. Tog ganska lång tid att gå med Koff men han gick ju lös så det var mycket stanna och nosa på saker och sådär :) Han är så duktig med vattenpölar, han springer igenom djupa pölar hur lätt som helst. När vi kom till en jättestor och djup vattenpöl så gick jag och ställde mig på andra sidan när han var upptagen med annat och sen kallade jag in honom, för att se om han skulle ta den lättaste vägen (alltså runt) eller den kortaste rakt över. Han plaskade glatt rakt över :) Sen var han skitig när vi kom in men det var väl inte direkt oväntat ;)

Klippt öra

Koffs ena öra har vart jättetungt och inte sett ut som att det var på väg att resa sig överhuvudtaget, i den här åldern borde det ha lättat lite åtminstone. Jag vill inte att han ska ha hängöra eftersom det ökar risken för svamp och inflammationer då det blir mer varmt och instängt under örat. Så igår klippte jag bort päls på baksidan av örat på han (efter tips från Svenska Lapphundklubbens hemsida) eftersom han har väldigt mycket päls på sina öron. Örat ställde sig upp direkt så det var tydligen pälsen som tyngde ner det.
Han ser jätterolig ut nu med ett stort och fluffigt öra och ett som ser pyttelitet ut och nedklippt. Men det växer ju ut igen! Får väl se om det håller sig uppe när pälsen kommer tillbaka, annars får det vara. Tänker inte hålla på och tejpa öronen och greja, tycker inte det är schysst mot hunden. Klippa bort päls tycker jag iallafall harmlöst och jag hoppas det fortsätter att stå upp så att han inte får problem i framtiden!

Spårat

Idag har Koff fått spåra för första gången! Hittade en sida där det stod hur man kunde göra med en valp, så jag körde efter det. Han får ju alltid sin mat uppblött fortfarande så jag la maten i extra mycket vatten och när det var färdigsvällt hällde jag i allt i en påse som jag tog med ut. Gjorde hål i påsen och drog den längs marken (så vattnet rann ut i ett spår) och sen la maten i en hög på slutet. Men det stod inte om det var meningen att man skulle gå i spåret också eller på sidan om, jag gick på sidan av det iallafall.
Dock så blev det lite långt, märkte inte förrns jag var färdig hur långt det blev (typ 15 meter) och det märktes på Koff också för han spårade jättebra i början och följde det helt perfekt men sista typ 2-3 metrarna tappade han massa så jag var tvungen att visa honom rätt igen. Får tänka på det nästa gång och göra det kortare så att belöningen kommer innan han blivit trött i huvudet!


Grattis till mig själv på födelsedagen!

Japp idag fyller jag år, trevligt trevligt. Jag fick besök av en vän som kom med hennes voffsing :) Vi åkte ut till ett ställe som heter Lundsbrunn som man åker ånglok till, trevlig utflykt! Sen såg vi på film och åt tårta, gött




Uppdatering angående Koffs öron: Jag har gjort rent det nu under helgen och kletet är iallafall borta och det luktar inte lika illa, så det är ju bra! Men ska ringa veterinären imorgon iallafall för det kan ju hända att det är kvar längre ner i hörselgången där jag inte ser/kommer åt så får se vad de säger om jag ska gå dit med honom eller inte!

Öroninflammation :(

Koff har antagligen fått en öroninflammation. Så konstigt för jag har kollat hans öron massa gånger för att han ska vänja sig vid att man håller på med dom och senast igår så så det jättefint ut. Sent igår kväll hade jag fått ett mail från uppfödaren som behållt en av valparna, hon hade fått öroninflammation så hon påminde oss (alltså övriga valpköpare) att titta öronen ibland för att se hur det ser ut. Och imorse när jag kollade Koffs öron var det jättemycket klet i ena örat och det luktade en massa. Har gjort rent det nu iallafall så får väl se om det räcker så eller om jag får ringa veterinären på måndag. Troligtvis blir det veterinären för det var ganska mycket så jag tror inte det försvinner av lite rengöring utan det behövs nog någonting mera. Han verkar iallafall inte må dåligt av det så det är skönt, verkar inte göra ont eller klia.

Valpar får ganska lätt öroninflammation så det är nog ingen fara med det, behöver nog bara behandlas några dagar för att försvinna. Men det är ändå inte så kul, har redan haft en sjuk valp som fick avlivas så en så även en sån liten sak som en öroninflammation gör mig väldigt stressad.

Fästingmedel

Innan jag skaffade Koff så funderade jag på det här med fästingmedel. Det kändes inte så kul att sätta på honom något av alla dom gifterna som finns, men jag ville ändå att han skulle ha något skydd eftersom två i min klass fått borrelia på sina hundar här i Skara.
Så jag satt och läste på olika ställen om "snälla" fästingmedel, som olika kosttillskott, bärnstenshalsband m.m. Jag har testat att köra med öljästtabletter och laxolja och än så länge har han inte fått någon fästing, men han har ju inte heller bott här så länge och vi har inte vart ute i skogen/högt gräs ännu. Han får 1 öljästtablett och en halv tesked laxolja (snart 1 tesked) om dagen, direkt på maten.

Även om det inte skulle fungera mot fästingar så har det ändå andra positiva egenskaper! Öljäst innehåller mycket B-vitaminer vilket är bra för metabolism, hud, muskler, immunförsvar och nervsystem.
Laxoljan hjälper till vid led- & broskbildning och skelett- & broskuppbyggnaden. Motverkar klåda & mjäll, hud & pälsproblem, ledproblem, hjärtproblem, inflammationer, tillväxtstörningar och kraftlöshet m.m.





Så här sover Koff



Här sover Koff på natten, bredvid min säng. Kanske ser tråkigt ut, men det är inte meningen att det ska vara kul heller utan meningen är att det ska sovas ;-) Ibland är han där även på dagen, han och katten leker en hel del med varandra nu och tyvärr har Koff svårt för att varva ner då utan det är bara leka leka leka och då blir han som en liten studsboll som är både högt och lågt. Så då får han vara i hagen för att kunna slappna av, han lägger sig och sover direkt jag sätter honom där så det fungerar väldigt bra! Ibland är det också så att Koff ligger och sover och katten hoppar på honom och vill leka, i hagen får han vara ifred för honom.
Strindberg (katten) är så rolig för han har inte vart intresserad av att ligga på canvasburen alls innan Koff kom, men nu ligger han gärna där. Han vill ligga nära Koff, men ändå med ett visst avstånd ;-) Det funkar bra att båda är där samtidigt, då ligger båda och sover (katten kan ju såklart gå ut), väldigt mycket mer avslappnat än när Koff är "lös".

Grattis Koff nio veckor!

Idag så fyller Koff nio veckor redan, tiden går så fort! Och imorgon har han bott här en vecka redan! Dagen till ära så har jag vägt honom idag, men vågen visade två olika siffror så antingen väger han 4,8 eller 5,5 hehe... Men eftersom han vägde 4,1 när uppfödaren vägde honom för en vecka sen så gissar jag på att 4,8 är rätt siffra!


Med sikte på en boll i gräset!


Ena örat har ställt sig upp nu och det andra börjar lätta lite så det ska nog också komma upp så småningom :)

Smart Koff

Idag när vi var ute så såg jag en låg sten som jag tänkte att Koff kunde hoppa upp på med hjälp av en godis, det gick bra men han var lite tveksam till en början. Hur som helst, när vi var på väg därifrån så sprang han helt plötsligt tillbaka till stenen och hoppade upp på den som ingenting. Smart kille!

Sjusovaren Koff

Koff är en riktig liten sömntuta, imorse sov han till klockan nio (vi la oss vid 12 igår kväll) och då sov han hela natten utan att behöva gå ut och han hade säkert kunnat sova ett tag till om jag inte väckt honom! Men jag klagar inte, jag gillar sovmorgon ;)

Tittat på änder

Idag har jag och Koff inte gjort så mycket alls, men vi har vart ute och tittat på änder! Satte oss vid dammen här i stan :) Trodde han skulle vilja springa iväg/börja skälla på dom men han var jätteduktig och satt tyst och stilla och bara tittade!
Vi har även börjat klickerträna sitt idag och det har gått jättebra det också :) Han verkade fatta grejen! Hade några från min skola här idag också, de var på väg upp mot Västmanland från Nordens ark (de har vart där för en sommarkurs som även jag läser men jag skippade träffen denna helgen eftersom jag precis fått hem Koff :)), så de stannade i Skara och hälsade på Koff och det tyckte han var superkul såklart! Bra att det kommer lite folk så han vänjer sig :)
Haha nu lät det som om det hänt ganska mycket idag ändå, iallafall för en liten åtta veckors-valp ;)


Ett gäng bilder

Var ute imorse och lekte med Koff lite innan det blev för varmt ute, passade på att fota honom också :)























Första dagen

Nu har första heldagen med Koff passerat och det har gått så bra allting. Han är så okomplicerad! När man tar ut honom så gör han det han ska, inte som vissa valpar som vägrar göra ifrån sig utomhus i början :) Han gnällde även vid dörren vid ett tillfälle, vet inte om det var en slump eller om han redan förstår att det är utomhus som man ska kissa? Vi har inte gjort så mycket idag, bara tagit det lugnt och myst tillsammans och så tränade vi lite på hans namn, alltså att jag säger "Koff" och han tar ögonkontakt så han får godis och det gick väldigt bra :) Var några kompisar här förut också som passerade Skara på väg till Nordens ark, så de kom förbi och hälsade på honom! Han var lite blyg och så var vi utomhus så det blev varmt för honom så han var inte så piggelin tyvärr.
Nu på kvällen när det blivit lite svalare ute för tjocka valppälsar så gick vi en sväng i parken, strosade runt lite bara med Koff lös och så fick han gå omkring och nosa och sådär :)

Har ett litet dilemma när det gäller inkallningssignal, jag är van vid att säga "Kom" till hundar för att jag tycker det låter mjukare än "Hit", men nu funderar jag på om Kom är för likt Koff...För vid inkallning vill jag ju att han ska reagera direkt och det kanske han inte gör då? Vet inte!


Första natten

Första natten avklarad, gick finfint :) Hade gjort en hage nedanför sängen där han skulle sova men han gnällde och gnällde och jag tyckte det var taskigt att han skulle sova där första natten så då fick han komma upp i sängen, men där blev han så varm så han kunde inte sova där heller utan låg bara och flåsade så att jag inte heller kunde sova :D Så la ner honom i hagen igen och då somnade han direkt! Sen vaknade han vid 5 och ville gå ut, sedan gick vi in igen och sov ett tag till. Väckte honom klockan 10, sjusovaren! Då gick vi ut igen, lekte lite, gick in och åt frukost, lekte lite till och nu sover han igen :)

Koff hemma

Kom hem med Koff för typ en och en halv timme sen, han däckade nästan direkt efter den långa resan :)


Nu åker jag

Nu ska jag åka och hämta KOFF :D

Ett par bilder

Nu kommer de sista bilderna innan jag åker och hämtar Koff så i fortsättningen blir det bara bilder från när han bor hos mig ;)






Besiktad

Idag har valparna besiktigats och allt var U.A, hurra!! :D

På torsdag är det dags!

Ja på torsdag är det dags att hämta Koff <3 Skulle ju göra det på fredag egentligen och det var tänkt att pappa skulle följa med men de har fått problem med bilen (vilken tajming va?) så det var tveksamt om den skulle klara åka hela vägen fram och tillbaka till uppfödaren, det handlade ändå om typ 70 mil....Så jag ska åka tåg istället och hämta honom :) Blir nog bra hoppas jag! Får ju hem honom en dag tidigare då ;-)
Imorgon (eller idag blir det ju nu) så ska han besiktas, håll tummarna för att det inte är några fel på honom!


RSS 2.0